Sviatosť manželstva

O Vašom úmysle uzavrieť manželstvo nás príďte informovať čo najskôr, najmenej tri mesiace vopred. V mnohých prípadoch totiž treba vybaviť viacero formalít, čo si môže vyžadovať dlhší čas.

Najskôr je potrebné spísať cirkevnú sobášnu zápisnicu na farskom úrade. Ak ste neboli pokrstení v Stupave, je potrebné priniesť aj krstný list z farnosti, kde prebehol krst, ktorý nesmie byť starší ako tri mesiace. Ak ani jeden zo snúbencov nebýva v Stupave, je potrebné, aby aspoň jeden zo snúbencov priniesol od svojho farára z miesta bydliska licenciu na sobáš. V prípade miešaného manželstva (katolícka stránka a nepokrstená stránka) si licenciu pýta katolícka stránka. Upozorňujeme, že v rámci mesta Bratislava je potrebné si zistiť, do ktorej farnosti patrí ulica, na ktorej bývate (nie vždy je to ten farský kostol, ktorý je najbližšie).

Na farskom úrade dostanete tlačivo “Žiadosť o uzavretie manželstva”, kde vypíšete podľa pokynov prednú stranu a odnesiete na potvrdenie na Matričný úrad mesta Stupava. Na overenie totožnosti je potrebné priniesť dva doklady totožnosti (rodný list a občiansky preukaz). Na matrike vám žiadosť potvrdia a tú donesiete naspäť osobne na farský úrad.

Zároveň porozmýšľajte o tom, koho si zavoláte ako svedkov pri uzatváraní manželstva. Čím skôr si zožeňte o svedkoch nasledujúce údaje: meno a priezvisko, presnú adresu (údaj pre cirkevnú matriku) a rodné číslo (údaj pre civilnú matriku). V prípade, že svedok je cudzí štátny príslušník, namiesto rodného čísla uveďte dátum narodenia.

Čo sa týka vonkajšej stránky sobášneho obradu, na farskom úrade dostanete informácie a kontakty ohľadom výzdoby v kostole a hudby počas obradu. Všetky prejavy slávnostnosti pri obrade je nevyhnutné vopred konzultovať s kňazom.

MANŽELSKÁ PRÍPRAVA

Ak absolvujete manželskú prípravu inde ako vo Farnosti Stupava, je potrebné priniesť aj potvrdenie o absolvovaní náuky. Môžete sa sami rozhodnúť, ktorú formu prípravy na manželstvo absolvujete:

VÝNIMOČNÉ  SITUÁCIE:

A) Ak sú obe stránky katolícke a jedna z nich okrem krstu neprijala žiadnu inú sviatosť, budeme potrebovať povolenie z Arcibiskupského úradu v Bratislave. Na Farskom úrade spíšeme osvedčenie, ktoré sa prikladá k žiadosti o povolenie asistovať manželstvu.

B) Ak obe stránky sobáša boli iba pokrstené v Katolíckej Cirkvi, je potrebné, aby sa aspoň ženích alebo aspoň nevesta pripravili aspoň na prijatie Eucharistie (1. sv. prijímanie). Ak sa na prijatie Eucharistie pripravia obe stránky, nie je potrebné žiadať žiadne povolenie z Arcibiskupského úradu. Ak ku sv. prijímaniu pristúpi iba jedna stránka, bude potrebné žiadať povolenie z bratislavského Arcibiskupského úradu – podobne ako sa to spomína v predchádzajúcom odstavci.

C) Ak uzatvára manželstvo katolícka stránka s osobou pokrstenou v inej kresťanskej cirkvi, bude potrebné spísať žiadosť o povolenie uzavrieť manželstvo a odoslať na Arcibiskupský úrad do Bratislavy. Ak má nekatolícka stránka nejaký doklad o prijatí krstu, bude vhodné, ak si prinesie dve kópie tohto dokladu (stačí fotokópia, netreba ju overovať notárom).

D) Snúbenci, z ktorých je pokrstená iba jedna stránka a druhá stránka nikde krstená nebola, potrebujú od biskupa dišpenz, aby mohli uzavrieť manželstvo (ide o manželskú prekážku). Podobne ako v predchádzajúcom prípade je potrebné prísť spísať zápisnicu a žiadosť o dišpenz na Arcibiskupský úrad do Bratislavy.

E) Ak uzatvára manželstvo katolícka stránka, ktorá už predtým bola civilne sobášená, tiež sa spisuje žiadosť o povolenie z Arcibiskupského úradu. K dokladom, ktoré si máte priniesť, treba ešte priložiť kópiu rozsudku o rozvode, z ktorého bude jasné, či je zo strany záujemcu o sviatostné manželstvo postarané o výchovu detí z predchádzajúceho spojenia. Platí podobný postup ako v predchádzajúcich prípadoch: podpisuje sa osvedčenie, ktoré spolu so žiadosťou o povolenie farár posiela na Arcibiskupský úrad.

F) Ak uzatvára manželstvo stránka, ktorej manželstvo bolo vyhlásené za nulitné príslušným cirkevným súdom, je potrebné rátať s tým, že nestačí rozsudok tribunálu prvého stupňa. Celá kauza pokračuje na odvolacom tribunáli a ak aj ten potvrdí nulitu manželstva, až potom je možné plánovať uzatvorenie platného manželstva v kostole.

G) Ak chce uzavrieť manželstvo nepokrstená stránka, ktorá bola predtým civilne sobášená, je potrebné dokázať, že toto manželstvo nebolo Cirkvou uznané za platné. Upozorňujeme, že civilné manželstvo medzi dvomi nepokrstenými stránkami je pred Cirkvou platné a teda nerozlučné.