Prvé sväté prijímanie

Prípravu dieťaťa na to, aby mohlo prijímať Eucharistiu, má predovšetkým rodič. Rodič má aj právo požiadať Cirkev, aby jeho dieťa mohlo začať pristupovať k svätému prijímaniu. Mal by o to sám požiadať Cirkev, najlepšie vo farnosti, do ktorej patrí a v ktorej žije. Zo spoločenských dôvodov, najmä v mestách a v cirkevných školách, deti pristupujú k prvému svätému prijímaniu spolu ako školská trieda a aj sa spolu pripravujú. Je možné teda požiadať o pristúpenie k prvému svätému prijímaniu aj vo farnosti, na území ktorej sa nachádza škola. Je na rozhodnutí rodiča, čo považuje pre dieťa za najvhodnejšie. Je dobré, aby sa aj prípravou na prvé sväté prijímanie dieťa zžilo so svojou farnosťou. Na druhej strane, dieťa má prirodzené spoločenské väzby aj v školskom prostredí. Pristúpenie k prvému svätému prijímaniu však nie je udalosťou školy, ale farnosti a je na zodpovednosti farára.

V našej farnosti prvý raz prijímajú Eucharistiu spravidla deti 3. ročníka základnej školy. Dieťa je pripustené k sviatosti Eucharistie slávnosťou prvého svätého prijímania, ktorá sa obyčajne koná vo veľkonočnom období.  Zápis sa koná na začiatku školského roka do konca septembra.  Príprava detí prebieha na hodinách náboženstva v škole a na spoločných katechézach, ktoré bývajú vo vybrané nedele o 15.00 hod. Katechézy sú vždy ohlásené vo farských oznamoch týždeň vopred.

Príprava dospelých na prijatie Eucharistie

Dospelý, ktorý ešte neprijal sviatosť Eucharistie, môže sa pripraviť na jej prijatie spolu s kandidátmi na krst v príprave zvanej katechumenát. Ďalšie informácie poskytneme vo farskej kancelárii.

Sväté prijímanie chorým

Chorých, ktorí majú záujem o prijímanie Eucharistie v nemocnici, nahláste na telefónnom čísle farského úradu, ktorému nemocnica prináleží.
Každý prvý piatok v mesiaci ponúkame možnosť prijatia sviatosti zmierenia a Eucharistie vo farnosti všetkým tým, ktorí sú imobilní v ich domácnostiach. Nahlásiť sa môžete osobne, telefonicky alebo emailom, najlepšie v úradných hodinách, alebo v sakristii kostola.